vrijdag 30 oktober 2009

Dress rehearsal

Nee, het gaat hier niet om een modeshow of een oefening in het zo snel mogelijk aankleden. In de nacht van woensdag op donderdag hebben we een generale repetitie gedaan van de lancering. Want als eenmaal de raket is vertrokken begint er een heel ander avontuur binnen het proba project. Vanuit het ESA grondstation in Redu (belgische ardennen) zullen we dan in spanning wachten op de eerste signalen van proba. Het station in Redu krijgt de hulp van twee andere grondstations: een in Kiruna en een in Svalbard. Beide liggen heel noordelijk in Scandinavie.


het grondstation in Redu  (credits: ESA)

Waarom nu een oefening doen ? Nog voordat de lancering plaatsvindt gebeuren er al een heleboel activiteiten om te zien dat alle stations klaar zijn: dat hun antennes werken, dat de communicatie binnen en tussen de stations goed verloopt, etc. Dit wordt door middel van een "draaiboek" stap voor stap getest. Ook het proba team van Verhaert en ESA is hier nauw bij betrokken. Wij staan namelijk in voor de communicatie met de satelliet en zorgen dat de computersystemen die we daarvoor gebruiken klaar zijn voor actie: zodra het eerste signaal ontvangen wordt beginnen we meteen met het bekijken van de gezondheid van de satelliet: heeft ze de lancering goed doorstaan ? Zorgen de zonnepanelen voor de nodige energie ? Zijn de bewegingen van de satelliet onder controle ? Heeft ze het niet te warm of te koud ? Al deze voorbereidingen en eerste contacten met de satelliet werden dus al eens geoefend om te zien dat alles en iedereen op elkaar afgestemd is. Uit zo´n oefening komen dan nog probleempjes naar boven die dan voor de echte lancering bijgestuurd kunnen worden. De oefening liep synchroon met een oefening die men in rusland aan het houden was. Er was dus ook communicatie tussen Redu en Plesetsk, waarbij we elkaar over en weer op de hoogte hielden van de status in het grondstation en de status van de raket. Wonder boven wonder liep de neplancering die nacht geheel volgens plan ... :-)
Omdat ook de tijd van de lancering werd aangehouden betekende het wel dat alles ´s nachts gebeurde. De lancering is om 2:50 onze tijd en het eerste contact met proba is gepland rond 6 uur. Veel koffie dus ...

Op naar "the real thing" maandagnacht !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten