vrijdag 20 november 2009

PROBA2 aan het zonnebaden

Hoi allen,
Weer even een newsflash uit Redu. Sinds het vorige berichtje hebben we niet stilgezeten. De satelliet draait momenteel rond in zijn "sun observation" mode, wat wil zeggen dat 1 kant van de satelliet continu naar de zon gericht is. Dat is dus de zijde met de opengeklapte zonnepanelen. Alles wijst er momenteel op dat dit goed werkt zonder grote problemen.

De afgelopen dagen zijn we dan bezig geweest met het aanzetten en testen van de hoofdinstrumenten van de satelliet: LYRA en SWAP, die beide de zon moeten gaan observeren. De basisfuncties van beide toestellen werkten goed. Daarna was het deze week de beurt aan twee andere instrumenten: TPMU en DSLP. Deze toestellen gaan metingen doen aan plasma in de ruimte. Die plasmadeeltjes zijn ook van de zon afkomstig dus met z´n allen zijn deze 4 instrumenten een heus zonne-observatorium.
Met de SWAP camera zijn vandaag de eerste foto´s gemaakt, wel nog met het deurtje dicht. Zie het als een foto maken met de lenskap er nog op. Een LED in de camera hielp bij het maken van foto´s "in het donker" om toch licht te kunnen zien.
We werken nu langzaamaan toe naar het openen van de deurtjes voor LYRA en SWAP. Voor we dit kunnen doen volgen er nog een serie calibratie-metingen in het donker en zogenaamde "bake-outs" van de sensoren dmv lokale verwarming om achtergebleven vuil te verwijderen van de sensoren. Tussendoor zullen de overige experimenten aan boord allemaal de revue passeren om te zien of ze allemaal nog goed functioneren.

Tot slot nog een fotootje van de REDU-1 antenne-by-night. Dit is een 15 meter antenne die gebruikt werd tijden de eerste dagen na lancering om zo snel en goed mogelijk het eerste signaal van PROBA2 op te vangen. Momenteel gebruiken we twee kleinere antennes van 2 a 2.5 meter doorsnede.






groetjes en tot de volgende keer,
Dennis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten