zondag 18 oktober 2009

Breeze



Zaterdag, een spannende dag. Proba werd op de bovenste rakettrap (upper stage) gezet, ook wel de Breeze genoemd. Die ziet eigenlijk uit als een grote zwarte cylinder met bovenop plaats voor de beide satellieten.








Onder begeleiding wordt de wagon van ruimte 101A naar 101B gereden.





Met militaire hand werd de satelliet daarna omhoog getakeld bovenop de Breeze onder toezicht van medewerkers van alle betrokken partijen.






Heel voorzichtig werd de landing ingezet waarbij de satelliet centimeter voor centimeter zakte en uiteindelijk op de juiste plaats terecht kwam.







Van bovenaf ziet het er zo uit.






Daarna begon er een dametje thermische dekens te leggen rond de satelliet op de bovenkant van de Breeze. Deze dekens beschermen alles eronder tegen te warme of te koude temperaturen en houden eventuele losse deeltjes die nog op de Breeze lagen tegen zodat ze niet kunnen gaan rondzweven in de buurt van de satelliet.
Het bezorgde ons wel even hartkloppingen omdat er dicht bij de satelliet werd gewerkt (met daarop zeer gevoelige onderdelen die niet aangeraakt mogen worden) maar de dame deed haar werk goed. Ze naaide met naald en draad alle stukken netje aan elkaar.












Na verschillende uren noeste arbeid en soms halsbrekende toeren waren alle stukken deken aan elkaar vastgemaakt.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten